Een unieke vondst: briefkaart uit 1876 aan familie Van Gogh

Reacties zijn gesloten.

Een unieke vondst: briefkaart uit 1876 aan familie Van Gogh

Een unieke vondst deed Cees de Werdt uit Udenhout toen hij weer eens in het verleden van Helvoirt dook. Op een Belgische website stuitte hij op een ansichtkaart uit 1876 met een wel hele bijzondere geadresseerde.

Cees de Werdt woont in Udenhout, maar zijn voorouders woonden van de 15e tot de 19e eeuw in Helvoirt. Vandaar zijn speciale interesse in dit dorp en haar historie. Cees is lid van Heemkundekring De Kleine Meijerij en gaat regelmatig op zoek naar het verleden. Hiervoor struint hij ook het internet af. Zo’n 3 jaar geleden doorzocht hij de Belgische website Delcampe.net, een marktplaats voor verzamelaars. Daar vond hij een briefkaart uit 1876, verstuurd vanuit Helvoirt en gericht aan een familie Van Gogh in Etten. Op zich is een vondst van een oude briefkaart niets bijzonders, ware het niet dat deze briefkaart bestemd was voor de ouders van Vincent van Gogh.

De schrijfster van de briefkaart is Josina van Erckelens uit Helvoirt die namens haar hele familie de felicitaties overbrengt aan Dominee Theodorus van Gogh en zijn vrouw Anna Carbentus voor hun 25-jarig huwelijksfeest. De familie Van Erckelens maakte deel uit van de Nederlands Hervormde gemeenschap van Helvoirt en was goed bevriend met de familie Van Gogh. Dat deze vriendschap ook na het vertrek van de familie Van Gogh uit Helvoirt bleef voortbestaan, blijkt wel uit deze briefkaart.
Veel later blijkt deze Josina ook nog een grote rol gespeeld te hebben in het behouden van een aantal originele schetsen van Vincent van Gogh, die zij tijdens godsdienstles had ontvangen van de tantes van de schilder.

Lees hier het volledige artikel dat onlangs verscheen in ‘De Kleine Meijerij’ jaargang 70 (2019) afl. 1 p.26-29

briefkaart vincent van gogh helvoirt etten
voorzijde van de briefkaart uit 1876
briefkaart 1876 vincent van gogh helvoirt etten vondst
achterzijde van de briefkaart uit 1876 met de tekst:
Mijn Heer en Mevrouw Van Gogh. Wees hartelijk van ons alle gefeliseteerd op het feest van heden. De Hartelijke groete van ons alle. J v Erckelens
Cees de Werdt

Reacties zijn gesloten.