Hervormde pastorie

Pastorie domineeswoning van gogh Helvoirt
Aan de Torenstraat 47 is de voormalige domineeswoning van de familie Van Gogh te vinden. In 1871 verhuisde Theodorus van Gogh, samen met zijn vrouw Anna Carbentus en vijf van hun kinderen (Anna, Theo, Elisabeth, Willemien en Cornelis), naar deze pastorie in Helvoirt. Vincent was toen al het huis uit. Hij verbleef in die tijd in Den Haag, waar hij werkzaam was bij kunsthandel Groupil & Co.

De domineeswoning is een statig witgepleisterd huis, destijds gelegen aan een van de twee verharde wegen die Helvoirt rijk was. De straat heette toen nog Kerkstraat. Het huis stamt uit 1657 en heeft een uitzonderlijke historie.
Hoewel Vincent niet in Helvoirt heeft gewoond kwam hij er wel regelmatig. Met (kerkelijke) feestdagen zocht hij er zijn familie op. Dat hij graag naar Helvoirt kwam blijkt wel uit brieven die hij aan zijn broer Theo schreef.

“Als ik maar enigszins kan, ga ik met Paschen naar Helvoirt. (…) Ik zou het heel aardig vinden als we op dezelfde dag kwamen. Adieu”
Vincent van Gogh, 17 maart 1873

“als men waarachtig van de natuur houdt, dan vindt men het overal mooi, maar toch verlang ik soms zoo naar Holland en vooral naar Helvoirt.”
Vincent van Gogh, 30 april 1874

Reacties zijn gesloten.