Van Gogh Helvoirt erfgoedeigenaren ontvangen monumentenboek

21 december 2017 – Maar liefst 39 locaties in Brabant kregen 31 oktober een officiële status als Van Gogh Monument. Op donderdag 21 december heeft burgemeester Jeannette Zwijnenburg- Van der Vliet het monumentenboek officieel overhandigd aan de eigenaren van het Helvoirtse Van Gogh erfgoed.

 

Ook in Helvoirt liet Vincent van Gogh zijn sporen na. Drie monumenten werden daar geselecteerd. Vincent heeft er zelf nooit gewoond, maar met kerkelijke feestdagen en verjaardagen kwam hij op bezoek bij zijn ouders die van 1871 tot 1875 in Helvoirt woonden. Vincent tekende er enkele schetsen van de kerk waar zijn vader predikant was. De natuur in deze streek is van een vergelijkbare schoonheid als het landschap dat hij kende uit zijn jeugd en nadien weer opzocht rondom Etten en Nuenen. Hij tekende en schilderde deze landschappen met liefde. Een aantal van die werken wordt permanent geëxposeerd in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.

In Helvoirt hebben de Hervormde pastorie en de Hervormde Kerk een beschermde status gekregen omdat Vincents vader de kerk en het woonhuis gebruikte, maar ook omdat Vincent de kerk heeft geschetst. Ook het graf van oom Jan in Helvoirt krijgt de status van Van Gogh Monument. Niet alleen woonde Vincent bij hem in toen hij in Amsterdam theologie studeerde, oom Jan kwam ook regelmatig bij de familie op bezoek.

De heer Haring (huidig ouderling-kerkrentmeester en voorzitter van Prostestantse gemeente Helvoirt-Haaren) en de heer en mevrouw Grientschnig (huidige eigenaren pastoriewoning aan de Torenstraat 47) hebben het monumentenboek ontvangen. Zij voelen zich vereerd en denken graag mee met de werkgroep Van Gogh Helvoirt over de verdere uitrol van Van Gogh en Helvoirt. Op dit moment werkt de werkgroep aan vernieuwde visualisatie en de ontwikkeling van een Van Gogh informatie centrum in het HelvoirThuis.

De nieuwe website www.vangoghhelvoirt.nl biedt meer informatie over Van Gogh in Helvoirt. Daarnaast zijn er ook arrangementen te boeken waar u dit bijzondere erfgoed kunt ontdekken.

Met de ondertekening van het convenant spreekt onder andere gemeente Haaren de intentie uit om in 2018 lokale erfgoedgedragscodes uit te werken. Hierin worden met de direct belanghebbenden afspraken gemaakt over het veiligstellen van de Van Gogh Monumenten voor toekomstige generaties.

Reacties zijn gesloten.