Cultureel event ‘Vincent was here’

Vrijdagavond 20 september is het zover! Een avond vol kunst, cultuur en gezelligheid. ‘Vincent was here’ genaamd. Aanleiding hiervoor is het feit dat Vincent van Gogh dit jaar 150 jaar geleden een zomer in Helvoirt verbleef. Stichting Van Gogh Helvoirt heeft deze gelegenheid aangegrepen om met diverse verenigingen uit Helvoirt terug in de tijd te gaan en een sfeervolle avond neer te zetten.

Op diverse locaties in Helvoirt is iets te beleven. In de Hervormde kerk aan de Van Grevenbroeckstraat worden lezingen gegeven over dominee Van Gogh en over de geschiedenis van de kerk en de pastorie ten tijde dat de familie Van Gogh in Helvoirt woonde. Daarnaast wordt er voorgelezen uit brieven van Van Gogh. Tussendoor zijn er muzikale intermezzo’s van Klarinet Kwartet en Saxofoon Quintet. Er zijn 2 sessies, om 18.15 uur en om 19.45 uur. De toegang is gratis.

In het parkje naast de Hervormde kerk wordt er gedurende de avond een klein toneelspel opgevoerd waarin heden en verleden bij elkaar komen. Even verderop is het poppenspel van kleine Vincendje (met een d!) te zien. Hij is het net als zijn oom Vincent gespecialiseerd in het schilderen van zonnebloemen. Kom je kijken hoe hij, zittend op zijn stoeltje, het ene na het andere kunstwerk maakt?

Bij d’n Inbreng is er doorlopend een film over Vincent van Goghs ‘De Zaaier’ te bekijken. Er is tevens een expositie, Blik-Veld genaamd, van drie kunstenaars die door middel van hun 2D en 3D werken de kijker meeneemt op een reis door het landschappelijke heden, het verleden maar ook de toekomst. Monique van Gemert Smulders, Saskia Meijer en Sanne van Gemert heten jullie hier van harte welkom!

Op het buitenterrein is een bar en terras, KVW (Kinder Vakantie Werk) laat kinderen hier knutselen en kleuren en er is muziek van de Helvoirtse band ‘Bekant’ en het jeugdorkest van Kunst Adelt.
Ook kunnen er oudhollandse spelen worden gespeeld. Denk daarbij aan hinkelen, knikkeren, hoepelen, hoefijzer werpen, kantje butsen (stoepranden), kaatsen ballen, spijker poepen, stoepkrijten, tollen, sjoelen, diabolo en repelen en steltlopen. Wil jij weer even terug in de tijd? Kom hier dan ook zeker even langs.

Op de rolschaatsbaan verzorgen de gildebroeders van Gilde Sint Joris sessies met vendelen en tamboeren. Wie dit zelf eens wil proberen kan hier nu zijn of haar kans grijpen.

Op de avond zelf worden er programmaboekjes uitgereikt waarin de exacte tijden vermeld staan.
Op het Van Beringenplein is een fietsenstalling. Voor het parkeren van auto’s is er voldoende parkeergelegenheid in de buurt.

Van Gogh wandeling met gids







Reacties zijn gesloten.